top of page

Zaujímavosti o saunovaní

Ako účinkuje saunovanie

Rôzne kultúry po celej planéte už pred viac ako 2000 rokmi, si užívali benefity saunovania, a to nielen zdravotné účinky na organizmus a meditačné uvoľnenie mysle ktoré saunovanie prináša, ale taktiež aj hodnotu spoločenského kontaktu, či už s blízkimy, alebo aj s obchodnými partnermi.

V čom je vlastne priníp saunovania?

Pobytom v saune sa vyvolá vzostup teploty organizmu (do 38 ° C) do činnosti sa uvedie celý imunologický a kardiovaskulárny systém. Organizmus sa začne správať ako pri horúčke, a v domnienke, že je napadnutý infekciou, začne produkovať biele krvinky, ktoré začnú s infekciou bojovať a týmto sa výrazne posilňuje imunita.

Ľudia, ktorí sa pravidelne saunujú trpia výrazne menej virózami a chrípkami. Okrem toho si telo pri saunovaní vyrába hormóny ako napr. aj radostný hormón endorfín, a tak okrem fyzického uvoľnenia pocítime aj psychické uvoľnenie. Celkový efekt sauny nekončí saunovaním, ale zaujímavo pokračuje ďalších cca. 5 až 6 dní.

Ako a kedy saunovať

Aj ked je lepšie saunovať kratšie ako vôbec, určite si doprajte dostatok času na saunovanie. Už samotná príprava, na saunovanie Vás môže naladiť na príjemné pocity a ukľudniť Vašu myseľ.

Typy saunovania:

Podľa počtu opakovaných sedení v saune, možno dosiahnuť rôzny stav, náladu organizmu.

Dráždivé

- Dosiahneme jedným sedením v saune Takéto saunovanie pôsobí povzbudzujúco a po saunovaní môžeme pokračovať ďaľšou aktivitou a to fyzickou alebo duševnou.

Povzbudivé

- Nastáva po dvoch sedeniach v saune Saunovanie má podobné účinky ako dráždivé, účinok saunovania je silnejší ale môžeme pokračovať ďaľšou aktivitou, cvičením, alebo duševnou aktivitou.

Uvoľňujúce, Relaxačné

- Dosiahneme tromi sedeniami Pokiaľ hneď po saunovaní nepokračujeme aktivitou, uvoľňujúce účinky sa dostavia hneď po saunovaní. Je vhodné ako završenie telesnej, alebo duševnej aktivity, prípravou na relaxovanie, odpočinok.

Únavové, alebo Vyčerpávajúce

Štyri, alebo päť opakovaní v saune, náš organizmus dostatočne unaví, a po takomto saunovaní dochádza k útlmu a zníženiu telesnej aktivity. Tento typ sa používa na navodenie spánku, alebo na uvoľnenie predchádzajúceho psychyckého rozrušenia.

Šesť a viacnásobné sedenia, sú pre organizmus skôr záťažou ako benefitom a môžu spôsobiť rozvrat vnútorného prostredia.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page